Drogfri Skola

Vi arbetar förebyggande för en drogfri skola

Alla barn och unga har rätt till en trygg vardag – och vi på Drogfri Miljö jobbar förebyggande för att skolan ska få vara en drogfri plats. Med våra erfarna medarbetare hjälper vi både kommunala skolor och privata friskolor i allt från rådgivning, föreläsningar om droger till att göra preventiva hundsök på skolan.

Att jobba med hundsök ger en stor fördel, och det är medvetenheten som skapas bland eleverna. De kommer att veta att skolan inte är en handels- eller förvaringsplats för droger. När vi kommer till skolan är det viktigt att vi är väl synliga med våra hundar och hundförare, samt att skolledningen sedan berättar om vårt arbete. Vårt mål och resultat är enkelt och tydligt, eleverna tar inte med droger till skolan.

Det är bra att tänka på att vi på Drogfri Miljö fokuserar på brottsprevention, inte på att hitta ”skyldiga” personer.

Ett årsabonnemang hos Drogfri Miljö innebär att vi kommer till skolan vid fyra oannonserade tillfällen per läsår. Om skolan istället vill skräddarsy en egen lösning så kan vi självklart ordna det. Ta gärna kontakt med oss och berätta vad ni behöver hjälp med!

Utbildning och digitalt lärande

I paketet drogfri skola ingår ett intressant och pedagogiskt e-learning material. Här kan elever, föräldrar och lärare ta del av information och utbildning som är skräddarsydd för respektive målgrupp. Ett exempel är tex “Belöningssystemet“,  här förklarar en sakkunnig hur hjärnan fungerar och till det har vi kopplat ett antal instuderingsfrågor. Det kan även vara en fördjupande intervju om hur polisen arbetar med ungdomar etc. Allt för att väcka intresse och engagemang hos målgruppen.

 

Ett hundsök på en skola

Så här går ett vanligt skolbesök till:

  1. Tillsammans med skolledningen bestämmer vi en dag för det första söket. Vi rekommenderar att vårt första besök är en överraskning för eleverna, men skolan är självklart välkommen att kommunicera det i förväg.
  2. När eleverna slutar för dagen ser vi till att vara på plats med våra hundförare. Vi syns tydligt med vår bil, våra hundar och hundförare.
  3. Vi genomför själva söket när alla elever har lämnat skolan. Arbetet tar mellan två och fyra timmar beroende på hur stor skolan är och hur många hundförare som är med. Vi rekommenderar att vaktmästaren tillsammans med rektorn eller någon representant från skolledningen är med under söket.
  4. Om våra hundar gör en eventuell markering, är det skolan som väljer hur de agerar – som att bryta upp skåp, tillkalla polis etc. Vi rekommenderar alltid att skolan kontaktar polisen vid fynd.
  5. Skolledningen informerar sedan föräldrar och elever om vårt genomförda besök och att oannonserade besök kommer att ske flera gånger per termin.

Diplom för en drogfri miljö

När vi har genomfört två oannonserade besök i rad får skolan ett diplom att använda, både i fysisk form i entrén till skolan, men även digitalt för hemsida och mailutskick. Redan efter vårt första besök får skolan ett intyg på att den är drogfri.

Kontakta oss

Oavsett vad du har för fråga om drogfri miljö, våra hundar, sök eller skydd – kontakta oss gärna.

Ring oss på 08-12204400 (kl 9-18) eller fyll i formuläret och berätta mer om hur vi kan hjälpa dig. Klicka här för att komma till formuläret.

 

Information kring vår policy hittar du här:

Policy

Intressanta länkar

Narkotikafri Skola
Drugsmart

Media

Här hittar du tips på nyhetsartiklar och poddar i ämnen som rör vårt arbete.

Till Media

Drogpodden

Nu är vår podd live gå in och lyssna!

Lyssna nu